Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pisa, klassrum, skola
1 av 2
15-åringars kunskaper mäts i PISA-test. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Svein Sjöberg
2 av 2
Svein Sjöberg. Foto: Privat

Kritik mot Pisa-test från vinstdrivande företag

"Som att skapa en sjukdom som inte finns"
1:44 min

4 000 akademiker protesterar mot att världens största utbildningsföretag fått i uppdrag att göra den stora Pisa-studien som mäter kunskapsnivån hos högstadieelever. Företaget kan slå mynt av föräldrars och skolansvarigas oro, menar forskarna.

PISA-undersökningen har fått enorm uppmärksamhet de senaste åren. Det är OECD,  industriländernas organisation för ekonomiskt samarbete och utveckling, som var tredje år låter mäta 15-åringars kunskaper i matematik, naturvetenskap och läsförståelse.

För Sveriges del har det varit dyster läsning, med kraftigt fallande resultat de senaste åren. Men det är inte resultaten som upprör forskarna.

I stället gäller invändningarna att OECD gett företaget Pearson i uppdrag att utforma Pisa-undersökningen för 2015 och 2018.

Pearson som själva beskriver sig som världens största utbildningsföretag säljer kurslitteratur och kunskapstester. Man äger också Financial Times och veckomagasinet The Economist.

Svein Sjöberg, professor vid Oslo universitet menar att OECD helt okritiskt överlåter åt ett kommersiellt företag att bestämma vad 15-åringar ska lära sig.

– Den alliansen använder Pearson för att komma in med olika typer av tester. De skapar panik, skapar en sjukdom som inte finns. Sedan säljer de medicinen och övervakar "tillfrisknandet". Alltsammans till ett pris som innebär att de ökar sin marknadsandel, dessvärre i samarbete med OECD. Jag tycker det är väldigt problematiskt, säger Svein Sjäberg.

Det är första gången som Pearson får i uppdrag att utforma Pisa-undersökningen.

En talesman för OECD tillbakavisar kritiken och säger till Vetenskapsradion att organisationen ofta samarbetar med utomstående aktörer och att man inte ser någon intressekonflikt i att Pearson vid sidan om Pisa utformar och säljer egna kunskaptester.

Idag i P1: Sverige tappar i rankingen, men ska vi vara oroliga? Vetandets Värld idag om Pisa-undersökningen som visar att svenska 15-åringar inte är lika duktiga som koreanska. Eller? Lyssna på Vetandets värld kl 12.10

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".