En av Läkare utan gränsers kliniker i Liberia. Foto: TT
En patient utanför Läkare utan gränsers kliniker tidigare under epidemin i Liberia. Foto: TT

Tester av läkemedel mot ebola avbryts

"För att få ett resultat att lita på behöver vi en större grupp"
1:39 min

Ett läkemedelsbolag har för första gången dragit sig ur en klinisk studie kring ebola för att det fattas patienter i Västafrika. Därmed tycks en farhåga besannas att forskning och utveckling inte hinns med under den pågående ebolaepidemin i Västafrika.

Den behandling som skulle ha testats var ett  antiviralt läkemedel (brincidofovir) på en klinik som drivs av organisationen Läkare utan gränser i Monrovia, Liberia. Men nu avslutas försöken eftersom den nuvarande situationen innebär mycket färre fall jämfört med när studien startade.

– Så egentligen är det en positiv utveckling för epidemin. Men det här innebär att vi inte har tillräckligt många för att fortsätta de här prövningarna för att få ett resultat som man ska kunna lita på. Då måste vi ha en större grupp som prövar den här medicinen, säger Anna Sjöblom, medicinsk rådgivare för Läkare utan gränser.

Men hur ser du etiskt på att man här tror sig ha läkemedel som kanske skulle kunna hjälpa eboladrabbade?

– Ja, just vad det gäller de här läkemedelsprövningarna så får vi tyvärr avsluta dem. Det stämmer. Tyvärr kan vi inte göra något mer just nu. Men det finns många andra viktiga projekt som vi måste fortsätta som gäller vaccin och andra projekt av läkemedelsprövning, säger Anna Sjöblom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".