Text från en tidningsartikel fotograferad på nära håll.
Glada ord? Foto:Tobias Abrahamsson/SR

Mest positiva ord i våra språk

Forskare har hittat de runt tio tusen vanligaste orden i tio världspråk, som används i böcker, filmer, musik, nyhetstidningar och sociala medier. Sedan har de bett människor, som talar de olika språken, att utvärdera hur positiva eller negativa orden var.

Resultaten visade att fler positiva ord än negativa användes i alla språk och i alla källor som undersökts.

De språk som ingick i studien var engelska, spanska, franska, tyska, brasiliansk portugisiska, koreanska, ryska, arabiska, indonesiska och förenklad kinesiska. Bland dem var spanska det språk som använde störst andel positiva ord i de källor som forskarna undersökte, medan kinesiska var minst positivt.

Studien publiceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift och stöder en hypotes från sexiotalet om att mänsklig kommunikation generellt är positivt inriktad.

Referens: Dodds, Peter Sheridan et al. "human language reveals a universal positivity bias" www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1411678112

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".