Ett snäckskal som kringlar sig.
φ syns på många ställen. Foto: Jitze Couperus/Flickr CC

Stjärnor pulserar enligt gyllene snittet

Astronomer har hittat det så kallade gyllene snittet i pulserande stjärnor. Det gyllene snittet är ett förhållande i matematiken betecknat med den grekiska bokstaven φ, som ända sedan antiken har betraktats som något extra tilltalande och harmoniskt

Forskare har hittat det här förhållandet mellan större och mindre delar, där relationen mellan båda delarna tillsammans  och den större är som relationen mellan den större och den mindre, i både djur- och växtriket och det återfinns ofta i konsten. Och nu kanske också i stjärnor.

Forskarna har analyserat data från rymdteleskopet Kepler. De har särskilt undersökt med vilken frekvens en särskild grupp pulserande stjärnor ändrar sitt ljus från starkt till svagt. De såg då att ändringarna sker i linje med det gyllene snittet.

Forskarna säger till tidningen Scientific American att det mycket väl kan vara slumpen som gör att de stjärnor de har sett pulserar så här, men om de hittar fler stjärnor med samma mönster är det intressant att undersöka vad det beror på. Studien publiceras i Physical review letters.

Referens: DOI: http://dx.doi.org/10.1103/PhysRevLett.114.054101

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".