Vulkanen Sinabung hade stort utbrott i februari 2014.
Vulkanen Sinabung fick ett utbrott i februari 2014. Foto: Kenrick95/CC BY 3.0

Svensk hjälp när Indonesien rustar för vulkaner

"Här i eldens ring är vulkaner en del av livet"
1:50 min

I världens vulkantätaste land Indonesien är krisberedskapen för utbrott dålig. Samtidigt är skydd mot utbrott viktigare i takt med en växande befolkning och´omfattande infrastruktur. Ett viktigt stöd kommer från en forskargrupp i Sverige.

I Indonesien beräknas 18 miljoner människor bo i närheten av en aktiv vulkan.

– Här i eldens ring är vulkaner en del av livet, säger resebyråinnehavaren Mahjum.

Han rattar vant sin bil uppför slingriga vägar på vulkanen Merapi. Det är grönt och frodigt omkring oss, men under 2010 när vulkanen hade sitt största utbrott på över 100 år, täcktes landskapet av ett decimetertjockt lager aska.

350 personer miste livet  och i staden Yogyakarta, bara 20 kilometer bort, stoppades så gott som all verksamhet i två veckor.

I Indonesien är vulkanerna en konstant fara och vanligtvis har minst en utbrott,  för närvarande Sinabung på Sumatra. Kostnaderna för samhället blir ofta mycket höga, men trots detta är kunskapen om vulkaner och krisberedskapen idag för dålig i Indonesien, uppger flera inhemska experter i intervjuer med FN:s nyhetsorgan IRIN.

Ett viktigt stöd för att bättre förstå och därmed kunna förutsäga utbrott kommer från en forskningsgrupp vid Uppsala universitet, specialiserad på vulkaner i Indonesien.

Samarbetet betyder att de indonesiska kollegorna kan bidra med lokal kunskap och långa mätserier, medan Uppsalaforskarna har spetskompetens och tillgång till dyra mätinstrument.

– Det som har varit väldigt lovande nu på sistone är att man försöker involvera lokalbefolkningen, att få hjälp av dem att samla in data. De bor på platsen, hör när det smäller och kanske känner av när det skakar i marken. Då kan de samla in data, säger vulkanforskaren Börje Dahrén på geologiska institutionen vid Uppsala universitet,

Engagemanget kan också underlätta viktig information.

–  Blir lokalbefolkningen engagerad har de lättare att ta till sig när vi kommer med varningar senare, fortsätter Börje Dahrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".