Parkinsonsjuke Muhammad Ali tänder den olympiska elden i Atlanta 1996. Foto Gregory Smith/AP/TT
Parkinsonsjuke Muhammad Ali tänder den olympiska elden i Atlanta 1996. Foto Gregory Smith/AP/TT

Läkemedel med oväntade effekter

Parkinson, hårtillväxt och erektion
0:56 min

Ett läkemedel som egentligen var tänkt att användas inom psykiatrin visar sig nu ha goda effekter på Parkinsonspatienter, som fick färre oönskade rörelser. Det tyder resultaten på i en mindre studie som publiceras i tidskriften Brain.

I försöket har 22 patienter, som drabbats av överrörlighet i samband med annan medicinering, L-DOPA, mot Parkinson, lottats att få den aktiva substansen eller få sockerpiller. Läkemedlet Eltoprazine har funnits sedan 1990-talet, men är ännu inte ett registrerat och godkänt preparat.

Den aktuella studien i Lund och Stockholm gjordes på initiativ av forskarna själva, och inte från ett läkemedelsbolag. Några patienter fick yrsel och blev illamående, men inga allvarliga biverkningar uppstod i den här första studien. Nu hoppas forskarna kunna göra en större studie på patienter med Parkinson, för att bekräfta resultaten.

Andra läkemedel som också visat sig ha effekter på områden där man första inte tänkte är exempelvis Viagra och Regaine, som togs fram för att behandla kärlkramp respektive sänka blodtrycket, men istället visade sig ha effekter på erektion och hårtillväxt.

Referens: Per Svenningsson et al " Eltoprazine counteracts L-dopa-induced dyskinesias in Parkinson's disease: A dose-finding study" Brain 10 feb 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".