En överviktig kvinna i vita träningskläder.
Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Fler gener som kan ligga bakom fetma har hittats

En ny stor genetisk undersökning visar nu vilka gener som kan styra utvecklingen av fetma och var fett lagras på kroppen.

Undersökningen har gjorts av forskare från hela världen och flera av dem kommer från Sverige.

Redan 2010 presenterade den här gruppen ett sextiotal ställen i människans DNA där det finns sådana här gener. Men nu har de använt sig av många fler DNA-prover, vilket har gjort att de hittat ytterligare cirka hundra ställen i vår arvsmassa med gener som kan hänga ihop med fetma.

Forskarna har också kunnat se att kroppsmasseindexet BMI, som används för att räkna ut om någon är normalviktig eller inte, verkar vara särskilt kopplat till genetiken i hjärnan. Det handlar till exempel om gener som har med aptitreglering och inlärning att göra.

Förhållandet mellan midjemått och höftmått verkar däremot vara mer kopplat till gener för insulin och energiomsättning.

Referenser:

Adam E. Locke et al. "Genetic studies of body mass index yield new insights for obesity biology". Nature 12 februari 2015. DOI: 10.1038/nature14177

Dmitry Shungin et al. New genetic loci link adipose and insulin biology to body fat distribution". Nature 12 februari 2015. DOI: 10.1038/nature14132

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".