två barn sover på förskola
Svårare somna på natten efter tupplur på förskolan. Foto: Claudio Bresciani /TT

Tupplur kan störa barns nattsömn

En genomgång av forskning kring barns sömn visar att tvååringars och äldre småbarns nattsömn försämras om de sover middag.

Forskare i Australien har gjort en genomgång av forskning kring barns sömn. Resultatet visar att det tar längre tid för barnen att somna på kvällen om de sover på dagen.  

Resultatet som publiceras i British Medical Journal är helt logiskt, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt till Vetenskapsradion.

Men att förskolepersonal därmed skulle sluta låta barn sova middag, tror han inte på. Det skulle kunna leda till att barnen då skulle kunna bli aggressiva eller väldigt fnittriga och omöjliga att ta hand om.  

I den mest perfekta av alla världar skulle varje barn testas hur mycket sömn just det barnet behövdes, eftersom alla har olika behov av sömn. Men det är ganska orealistiskt och inte alltid lätt att anpassa verkligheten efter forskningsresultat, konstaterar Åkerstedt.  

Referens:Karen Thorpe et al "Napping, development and health from 0 to 5 years: a systematic review"  18 feb 2015 BMJ Arch Dis Child 2015;0:1-8. doi:10.1136/archdischild-2014-307241

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".