Ett korallrev med orange gula och rödrosa koraller, blått hav och en mörk fisk i bakgrunden
Korallrev utanför Townsville, Queensland i Australien. Udo Weitz/TT

Snabbare evolution ska rädda koraller

"Viktigt med försiktighet vid genmanipulering"
1:37 min

Klimatförändringen innebär ett stort hot mot koraller, enligt forskare från USA och Australien. Men med förändrad genetik kommer de kunna överleva framtiden.

Ökade koldioxidutsläpp gör att havsmiljön förändras till att bli både surare och varmare. Detta innebär ett hot mot koraller, anser amerikanska och australiska forskare. Därför utvecklas nu en metod som kan användas för att korallerna ska klara av att överleva i framtiden. 

Metoden kallas "assisterad evolution" och går ut på att snabba på korallernas naturliga evolution, men inne på ett labb i stället. Forskarna vill försöka få korallerna att vänja sig vid vad som kanske väntar dem i framtiden, det vill säga en havsmiljö som är både surare och varmare än idag. Planen är att sedan plantera ut de tåliga korallerna i naturen.

Sam Dupont forskar på klimatförändringar i havet vid Göteborgs universitet. Han tycker att metoden är intressant, men menar att det är viktigt att vara försiktig.

− Om förändringen fortsätter i samma takt som den gör idag kanske vi måste göra sådana här räddningsaktioner. Risken är vi inte vet vad som händer i naturen om vi börjar manipulera med generna, säger Sam Dupont.

Kerstin Johannesson, som är professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet, är också skeptisk till metoden. Hon menar att det finns flera andra sätt att skydda korallerna på, där man samtidigt låter en stor genetisk variation hjälpa dem att utvecklas naturligt om havsmiljön förändras.

− Skyddar vi koraller i så stora bestånd som möjligt så kommer de också bära med sig så mycket genetisk variation som möjligt. Det i sig kommer att ge korallerna förutsättningar att förändras i takt med att det blir både varmare och surare, säger Kerstin Johannesson.

Referens: Madeleine J.H. Van Oppen et al. "Building coral reef resilience through assisted evolution". DOI: 10.1073/pnas.1422301112

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".