Foto: Johan Bergendorff, SR
1 av 4
Sjuksköterskestudenten Bockarie Amora från Liberia ställer upp som försöksperson att testa ebolavaccin. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
Foto: Johan Bergendorff, SR
2 av 4
Sjuksköterskestudenten Bockarie Amora får sin ebolavaccinspruta. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
Foto: Johan Bergendorff, SR
3 av 4
Talespersonen för vaccinförsöket Hassan Kiawu hoppas nya utbrott kan hindras framöver. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
Foto: Richmond Paye / Sveriges Radio
4 av 4
Johan Bergendorff, global hälsokorrespondent på plats i Västafrika. Foto: Richmond Paye / Sveriges Radio

För få smittade när ebolavaccin testas

"Bättre sent än aldrig"
1:53 min

Just nu testas två vaccin mot ebola och jämförs med overksamma placebo-sprutor på sammanlagt 27 000 försökspersoner i Liberia. Men med få smittfall kvar i landet är effekten svår att utvärdera och dessutom är vaccinerna framtagna i rekordfart vilket ökar riskerna.

Alla frivilliga i kön tvättar händerna i klorvatten, får skorna desinficerade och tempen tagen. Bara friska vuxna försökspersoner, som inte är gravida eller ammar och inte redan haft ebola, vaccineras. De får information om hittills kända biverkningar som lätt feber, muskelvärk och klåda. Hälsan undersöks noga och gratis, en bonus i ett land där många är fattiga och sjukvård dyr. Dessutom delas lite respengar ut efteråt. En som ställt upp är sjuksköterskestudenten Bockarie Amora.

– Jag har hittills inte känt några biverkningar, säger Bockarie Amora medan han väntar på återbesökstid, och han tror inte han tar någon risk.

För honom är målet att rädda så många som möjligt. Ebolautbrottet i Västafrika har skördat över 9000 människoliv hittills, men verkar nu avklinga. I Liberia finns bara en handfull ebolasjuka och regeringen hoppas att epidemin ska ha upphört inom två veckor. Frågan är om vaccintesterna inte kommer för sent?

– Jo visst är det väldigt sent i epidemin, men bättre sent än aldrig och vi kan i alla fall kanske hindra framtida utbrott hoppas säger studiens talesperson Hassan Kiawu.

Just nu planerar också amerikanska smittsskyddsmyndigheten CDC att inleda ett mindre ebolavaccintest i grannlandet Sierra Leone som har fler smittfall.

En talesperson för regeringen, Abdulai Bayraytay, säger till Vetenskapsradion att han är kritisk till varför bara Liberia hittills fått chansen att testa vaccin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".