Ebolavirus. Foto: Scanpix.
Ebolavirus. Foto: Scanpix.

Läkemedel mot influensa minskade dödlighet i ebola

Virusets gener hindras från att kopieras
2:11 min

Ett japanskt läkemedel mot influensa testas just nu på ebolasjuka personer i Västafrika. Och även om resultaten är preliminära så verkar läkemedlet ha haft god effekt på vissa patienter.

När läkemedlet sattes in till patienter som hade lägre nivåer av virus i blodet halverades dödligheten. Resultaten är preliminära och försöksgruppen liten.

Infektionsläkaren Anders Lignell på Läkemedelsverket förklarar hur det kommer sej att en influensaläkemedel kan verka på ebolavirus.

– Det verkar så att det hindrar virusets gener från att kopieras och till att utvecklas vidare till att sedan bli proteiner, säger han.

Det handlar om ett influensaläkemedel, favipiravir som säljs under namnet Avigan, som än så länge bara är godkänt i Japan. Medlet är en så kallad RNA-polymerashämmare, och agerar genom att det hindrar ebolavirusets gener från att kopieras. Ebolan kan alltså inte längre föröka sig lika snabbt i kroppen som tidigare, genom att patienten har fått några piller.

Försöket, där de första preliminära resultaten nu har kommit, sker i Guinea. Det visar på både bra och dåliga resultat för de 80 personer som hittills fått det. För patienter som kommer in och redan är svårt sjuka  och har mycket höga nivåer av virus i blodet hade det ingen verkan alls.

Men hos de individer med lägre nivåer av virus i kroppen verkar det i flera fall ha haft effekt.

Under perioden innan man började testa läkemedlet dog 30 procent i den gruppen. Nu har det halverats till 15 procent.

Testerna sker på fyra kliniker i Guinea och är ett samarbete mellan en fransk vetenskaplig organisation INSERM, ALIMA som utvecklar mediciner utifrån fattiga länders behov, Röda korset, Läkare utan gränser och franska militären. Ekonomiskt sett är det skattebetalarna i EU som stödjer forskningen.

Om influensamedicinen fungerar kan det innebära en ökad drivkraft för sjuka att i ett tidigt skede söka sig till ebolakliniker, och därmed i lägre utsträckning smitta andra. Bolaget bakom medicinen konstaterar att det inte är någon mirakelmedicin, men det tycks alltså kunna ha positiva effekter för personer som ännu inte hunnit bli allvarligt sjuka.

– Ja, möjligen. Man ska väl poängtera att det här är preliminära data än så länge, säger Anders Lignell.

Studien är inte granskad av andra forskare eftersom den ännu inte har publicerats i någon vetenskaplig tidskrift.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".