Mats G Hansson
Bioetikern Mats G Hansson deltar i konferens. Foto: Uppsala universitet.

Epigenetiker vill se samarbete för bredare kunskap

1:12 min

På senare år har det visat sig allt mer att de egenskaper vi har via våra gener inte kommer på något enkelt sätt. Hur våra gener slås av och på är också viktigt, det styrs av olika processer som kallas epigenetik, och som påverkas av hur vi lever och omgivningen.

Det här är ett stort och aktivt forskningsområde och en konferens om det inleds i Uppsala idag. Initiativtagare är bioetikern Mats G Hansson och hans mål är att knyta samhällsvetenskap och humaniora närmare den naturvetenskapliga kunskap som vuxit fram:

– På råttmodeller finns ganska gott om evidens när det gäller hur psykosocial stress kan påverka avkomman och hur depressioner ger avtryck i kommande generationer.

Det finns epigenetisk forskning på människor också, bland annat den omtalade svenska studie som visat på en koppling mellan att farfar svalt i unga dar och att hans barnbarn har god chans att leva länge.

Men nu behövs tydliga samarbeten mellan naturvetare, samhällsvetare och humanister för att förstå mer komplexa samband, enligt Mats G Hansson.

Erfarenheten säger honom att det kanske inte blir lätt. Isin forskargärning har han mött många humanister och samhällsvetare som är skeptiska till biologiska förklaringar, och natuvetare som spekulerar fritt på grundval av grunda kunskaper i humaniora och samhällsvetenskap. Så hur ska samtalen fungera de här två dagarna på konferensen?

– Det ska bli jättespännande att se. Jag tror att det kan bli ett väldigt spännande möte när man framför allt lär sig av varandra och lyssnar till varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista