Lantbrukare i Afrika
Lantbrukare i Afrika. Biokol har visat ge goda resultat för majsskördar. Foto: Schalk van Zuydam/TT

Biokol fördubblade skördar i Afrika

1:27 min

Biokol har blivit högaktuellt i kampen för att minska koldioxid i atmosfären. Biokol bildas genom förkolning av organiskt material och kan användas för att förbättra jordkvaliteten samtidigt som det binder kol i marken.

Ett pågående projekt i Kenya med forskare från bland annat Uppsala, visar på goda resultat av att använda biokol inom småjordbruket.

– Det är en teknologi som har en win-win-win-möjligheter, både vad från växtproduktion, energi och jämställdhet.

Det menar Kristina Röing de Nowina, forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Hon är nu är på plats i Kenya för att studera hur biokol kan användas inom småjordbruket i landet. I Kenya är det vanligt att elda i traditionella spisar där veden blir aska när kolet avgår som koldioxid och hamnar i atmosfären. Men genom att använda en enkel biokolspis, bildas i stället biokol genom en process som kallas pyrolys. Sedan kan biokolet grävas ner och förbättra jordkvaliteten.

I den pågående studien med forskare från SLU, Lund och Kenya visar resultatet att biokol inom jordbruket kan få mycket goda effekter på skördarna, enligt Kristina Röing de Nowina:

–  Snittet på majsskörd i Afrika brukar vara ett ton, när vi tillsätter biokol får vi dubbla skördar och kan få ännu högre under riktigt bra år, säger hon.

Hon menar att det finns stora möjligheter med biokol i framtiden - men att mycket forskning återstår:

– Man måste ha mycket större kunskaper om hur det fungerar under praktiska, lokala förhållanden innan man kan gå vidare och säga att det här är lösningen för markbördighet i Afrika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista