Modell av Tyrannosaurus rex på Naturhistoriska riksmuseet
1 av 2
Tyrannosaurus rex på museet. Foto: Katarina Sundberg.
Den nya utställningen på Naturhistoriska riksmuseet
2 av 2
Den nya utställningen. Foto: Katarina Sundberg.

Omgjord utställning visar dinosaurier i ny kostym

Dinosaurier med fjädrar
1:28 min

De senaste rönen inom dinosaurieforskning har satt sina spår i Naturhistoriska riksmuseets nya utställning som har öppnat efter ett år av renovering.

Tidigare i veckan öppnade Naturhistoriska riksmuseet sin nya och uppdaterade utställning "Fossil och evolution" efter ett år av renovering. Och när Max, en av de allra första besökarna klev över tröskeln, visste han vad han ville se.

– Vi ska titta på dinosaurier!

Max och alla andra besökare kan nu se att det har hänt en hel del inom paleontologin sedan den förra dinosaurieutställningen byggdes.

Det har kommit nya fynd och bättre fossil som gör att flera modeller har fått ny kostym. En av de mest spännande förändringarna är kanske att nya arkeologska fynd tyder på att många dinosaurier faktiskt hade fjädrar. Tomas Mörst är forskare och chefsintendent vid Naturhistoriska riksmuseet.

– Nya forskningsresultat som beror på fynd från framför allt Kina, visar att många dinosarier hade fjädrar, berättar han.

Tyrannosaurus rex-skelettet på Naturhistoriska är trots de nya fynden inte klätt i fjädrar. Men snart kommer andra befjädrade dinosaurier till utställningen, berättar Tomas Mörs.

– De är inte på plats ännu, men vi väntar på några modeller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".