Plast från sockertång

1:37 min

Det är forskare som hittills mest jobbat med materialutvinning ur skogsråvara som nu jobbar med massan från sockertången, en snabbväxande brunalg.

Det tvärvetenskapliga projektet Seafarm utvecklar allt från odlingsmetoder, livsmedelsutvinning till industriprodukter. Ett exempel är plasten som framställts på institutionen för polymerkemi på KTH i Stockholm.

– Det är inte baserat på fossila bränslen, så på det viset är det ju ett miljövänligt material som också såklart är mer lättnedbrytbart eftersom det inte är syntetiskt, säger Fredrik Gröndahl som är projektledare för Seafarm.

Till plast behövs så kallade polymerer, riktigt stora molekyler, stora kolhydrater till exempel. De kan hämtas från algerna och sedan byggas om på kemiteknisk väg, beroende på vilken typ av plast man vill ha. Drömprodukten är en helt förnyelsebar plast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista