Fågelliknande donosaurie jagar en fjäril
Bilden av dinosaurier med flufffiga färggranna fjädrar revideras. Foto: Paul Barret/Natural History Museum

Dinosaurier kläs av sina fjädrar

2:02 min

De senaste årens fossil med tydliga fjäderavtryck har fått forskare att tro att alla dinosaurier troligen hade gemensamma förfäder med fjädrar. Men nu revideras bilden. De flesta var snarare täckta av fjäll.

Vår bild av den kala, reptilliknande dinosaurien, har utmanats de senaste åren. Nya välbevarade fossil med spår av fjädrar har förvandlat den gröna fjällbeklädda ödlan till en mer luden, färgglad och fjäderförsedd figur.

Att köttätare som till exempel Velociraptor hade fjädrar är i stort sett alla överens om,  men att växtätare som Triceratops också hade fjädrar – eller potential att utveckla fjädrar – har varit omtvistat på senare tid.

Men nu har en internationell forskargrupp, med bland annat svenska forskare från Uppsala universitet, samlat ihop all information som finns kring avtryck från dinosaurieskinn där antingen fjäll eller fjädrar syns. Därefter har de undersökt sannolikheten att dinosauriernas gemensamma förfäder hade fjädrar.

Deras resultat visar att fjädrar var mindre förekommande bland dinosaurier än man tidigare trott och att dinosauriernas förfäder, som levde för omkring 250 miljoner år sedan, snarare var helt täckta av fjäll.

Enligt forskarna bakom studien uppstod fjäderlika strukturer bara i enstaka fall hos de växtätande dinosaurierna. Fjädrarna berodde på plötsliga genetiska mutationer, snarare än ett gemensamt arv för alla dinosaurier.

Men enligt geolog Otto Hermelin, vid Stockholms universitet, som granskat studien innebär inte det här att debatten om dinosauriernas fjäderklädda förflutna är över:

– Nej jag tror inte att den är över, det behövs mera studier. Ett problem är att du behöver väldigt fina avtryck utav skinnet. Det hittar man inte överallt. Det är i stort sätt bara på platser där dinosaurierna bevarats i finkorniga sediment som man kan se om det var fjädrar eller fjäll på skinnet.

Så det kan vara så att flera dinosaurier hade fjädrar, bara att vi inte kan se det?

– Ja precis, att vi inte kan se det hela.

Studien är publicerad i tidskriften Biology Letters. Läs den här.

Referens: Barret P. Et al. "Evolution of dinosaur epidermal structures" Biology letters, DOI:10.1098/rsbl.2015.0229

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista