Medicinsk marijuana får inte fler unga att testa

1:39 min

Ingen ökning av cannabisbruk bland unga efter det att delstater tillåtit medicinsk användning. Det visar en stor amerikansk befolkningsstudie.

Idag godtar 21 amerikanska delstater cannabis som läkemedel. Det är en pågående diskussion i USA om  laglig cannabis för medicinskt bruk också innebär att risken att unga testar drogen för nöjes skull ökar när den blir mer socialt accepterat.

En ny studie har nu undersökt om det finns något samband. Studien byggde på data från en återkommande enkätundersökning i amerikanska skolor, och bygger på statistik under 24 års tid. Över en miljon unga har svarat på enkäten, där de bland annat frågats om de testat cannabis.

Forskarna jämförde sedan svaren från tiden före delstaterna började tillåta medicinskt användande och efter, utan att se någon uppgång.

Däremot fanns ett annat samband. De delstater som tillåter medicinsk marijuana har också högre användande bland unga. Forskarna menar därför att det bör finnas en annan okänd faktor som gör det både mer sannolikt att delstater tillåter cannabis som läkemedel, och att unga i delstaten testar drogen.

Därför efterlyser forskarna bakom studien att den här orsaken bör hittas.

– Vår studie tyder på att forskningen borde leta efter hitta andra faktorer, och inte fokusera längre på lagar kring medicinsk marijuana, säger professor Deborah S Hasin vid universitetet i Columbia och som är en av forskarna bakom studien. 

Referens: Deborah S Hasin et al. Medical marijuana laws and adolescent marijuana use in
the USA from 1991 to 2014: results from annual, repeated
cross-sectional surveys. Lancet Psychiatry 2015. http://dx.doi.org/10.1016/S2215-0366(15)00217-5  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista