Mer näringsbakgrund i läroverks styrelser

1:17 min

En större andel personer med näringslivsbakgrund ingick i svenska universitets- och högskolors styrelser 2013 än 2007. Samtidigt har andelen personer med politisk eller kulturbakgrund minskat.

Det visar en studie från Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin, IVA. Vanligast är att styrelseledamöter har näringslivsbakgrund, och den andelen har växt med fem procentenheter under perioden. Andelen med politisk bakgrund har minskat med sju procentenheter och kulturbakgrund med fyra procentenheter. Andra bakgrunder som ökat är från intresseorganisationer, forskningsinstitut och akademin.

– Något jag upplever att vi inte diskuterat så mycket i Sverige än så länge är just styrelsernas roller för att utveckla sina lärosäten, säger Martin Wikström som är huvudprojektledare för studien.

Förändringen ligger i linje med den förra regeringens mål att läroverken ska bli mer självständiga, och kan dessutom ha att göra med att högskolor och universitet väntas hjälpa till med att bidra till ekonomisk tillväxt, menar Martin Wikström.

IVA presenterar sin studie under Almedalsveckan, men den färdiga rapporten kommer till hösten. Även om Martin Wikström anser att lärosätens styrelser är strategiskt viktiga kan han inte säga ännu om hur IVA ser på vilka konsekvenserna kan tänkas bli av att deras sammansättning förändras.

– Vi kan inte säga i dagsläget att det är bra eller dåligt med någon utveckling, vi måste börja med en kartläggning och insamling av synpunkter innan vi kan komma till våra slutsatser och vad vi tycker ska göras. Så det ska vi jobba med inför framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista