Olika tillverkningsmetoder kan ha orsakat narkolepsi

1:43 min

Det kan ha varit skillnad i produktionsmetoder vid två fabriker som ledde till biverkan av influensavaccinet Pandemrix.

För fem år sedan började rapporterna komma om att främst tonåringar drabbades av ovanliga plötsliga sömnattacker, narkolepsi. Detta efter att de hade fått vaccin mot pandemin 2009, H1N1, som också kallades svininfluensan.

Amerikanska forskare misstänker att det kan var olika produktionsmetoder som orsakat narkolepsin.

– Man har helt olika framställningsprocesser av vaccinet på de två olika fabrikerna, men har till slut samma beståndsdelar i vaccinet, säger professor i neurologi Tomas Olsson, vid Karolinska institutet i Solna och som även är medförfattare i en svensk ny studie om narkolepsi.

Ett influensavaccin mot pandemin H1N1 producerades både i Dresden i Tyskland och i Quebec i Kanada. Det såldes under olika namn,  Pandemrix och Arepandrix.

De amerikanska forskarna misstänker att på grund av olika sätt att sätta ihop vaccinet, alltså olika produktionsmetoder, visades vaccinet på skiftande sätt för kroppens eget immunförsvar. Detta trots att receptet var likadant. Hos vissa personer ledde det till en autoimmunreaktion som angrep de sömnreglerande hjärncellerna, så att de fick sjukdomen narkolepsi.

Svenska forskare visar nu också i en översiktsartikel i Journal of Internal Medicine att det finns visst stöd för att narkolepsi beror på en autoimmunreaktion. Och man visar även där samband mellan vaccinet Pandemrix och narkolepsi.

De amerikanska forskarna undersökte vaccinen från de olika fabrikerna efter att man sett att det var färre fall av narkolepsi i Kanada, där Arepandrix användes, jämfört med Sverige och andra länder där Pandemrix användes. 

Då finns det en stark hypotes att delar i vaccinet, troligen delar av virus, liknar något kroppseget. Immunreaktionen mot viruskomponenten, som liknar det kroppsegna, blir autoimmun. Det innebär att den är riktad mot det kroppsegna och i det här fallet de nervceller som finns i hjärnan, säger Tomas Olsson.

 

Referenser:

Nils Feltelius " A coordinated cross-disciplinary research initiative to address an increased incidence of narcolepsy following the 2009-2010 Pandemrix vaccination in Sweden."

Jacob L et al "Comparison of Pandemrix and Arepanrix, two pH1N1 AS03-adjuvanted vaccines differentially associated with narcolepsy development." Brain Behav Immun. 2014 Nov 15. pii: S0889-1591(14)00519-4. doi: 10.1016/j.bbi.2014.11.004

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista