Så kan rosens doft fångas

1:38 min

Franska forskare har knäckt den genetiska koden för hur rosdoft bildas. De menar att en särskild grupp enzymer i rosens kronblad är avgörande när dessa blommor producerar sin unika doft. Så vad är hemligheten?

Vetenskapsradion har besökt en trädgård i Uppsala tillsammans med Eva Stade, trädgårdskonsult.

– Den doftar ganska starkt, men med ett inslag av citrus tycker jag, säger hon.

De är fylliga, kryddiga, friska, lena, sensuella - och bildar världens mest åtråvärda dofter.

Det som ligger bakom dessa luktexplosioner är en unik sammansättning av främst kolvätemolekyler, monoterpener, vars låga molekylvikt gör att många av dem, främst geraniol, förekommer i form av rosens flyktiga eteriska oljor.

Men hur det går till när dessa ämnen bildas har länge varit okänt. Samtidigt har generationer av förädling, där rosens storlek, färg och blomningstid prioriterats på bekostnad av rosdoften. Det har medfört att många rosor helt enkelt inte doftar så mycket ros längre.

– Man har bara varit ute efter form och färg, och inte funderat så mycket på att ta fram doften. Därför har man delvis förlorat doften, säger Eva Stade.

I den nya studien, som nu publiceras i Science, har forskare vid universitetet i Lyon jämfört den genetiska sammansättningen hos en starkt doftande roshybrid med en ros som nästan helt saknar doft. På det sättet lyckades man identifiera ett särskilt enzymer, RhNUDX1, som tros spela en viktig roll för produktionen av bland annat geraniol i doftande rosors kronblad.

Forskarna menar nu att den här kunskapen kan förbättra arbetet med att förädla fram rosor med som doftar... som rosor.

Referens:  Magnard J-L. et al. "Biosynthesis of monoterpene scent compounds in roses". Science, 2 juli 2015. DOI: doi/10.1126/science.aab0696

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista