Lukttest kanske kan hitta autism

1:14 min

En ny möjlig metod för att bedöma om en person har autismspektrum-tillstånd kan vara att titta på luktsinnet, enligt en ny studie.

Forskarna lät barn lukta på goda och illaluktande dofter, och mätte därefter hur de sniffade när olika dofter nådde dem. I experimentet såg barnen på tecknad film medan ett instrument kopplat via en slang till deras näsa sände ut dofter och mätte sniffningar.

Det visade sig att barn inom autismspektrat sniffade på ungefär samma sätt oavsett vilka dofter de luktade på. Andra barn ändrade däremot sitt sniffande beroende på om något luktade illa eller gott.

Forskarna tänker att det här resultatet pekar mot ett sätt att undersöka autism hos barn som är för små för att delta i tester som bygger på tal. Detta för att stöd kan sättas in tidigt.

Terje Falck-Ytter forskar om barn i autismpektrat vid KIND på Karolinska institutet och Barn- och baby-labbet vid Uppsala universitet. Han anser att studien är inspirerande men alldeles för liten för att kunna dra tillräckligt underbyggda slutsatser från. Men att tidigt hitta tecken på autism är något som behövs, menar han.

– Det är väldigt viktigt vad gäller autismforskning att ta reda på vad som händer innan man idag kan ställa diagnos. De här nya resultaten med luktresponsen är just den typen av intressanta metoder och fynd som kan vara användbart för att hitta tidiga tecken på autism, säger Terje Falck-Ytter.

Referens: Rozenkrantz et al.: "A Mechanistic Link between Olfaction and Autism Spectrum Disorder" Current Biology, http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2015.05.048

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista