Drömsömn mycket viktig för barn

REM-sömn är nödvändig för hjärnans utveckling hos barn och ungdomar, enligt en ny studie i tisdkriften Science Advances.

REM-sömn är den tid under sömnen då vi drömmer och ögonen far med snabba rörelser under ögonlocken. Därav det engelska namnet "rapid eye movement sleep - REM sleep". Den typen av sömn är vanligast när både vi människor och andra däggdjur är små.

Amerikanska forskare har upptäckt att ett viktigt protein som gör våra erfarenheter mer permanenta bara kan aktiveras under REM-sömnen.

För att hitta proteinets funktion undersökte forskarna hjärnan hos sovande kattungar, samtidigt som de störde katternas REM-sömn.

Enligt forskarna är drömsömnen nödvändig för utvecklingen av bland annat hjärnans syn- och språk- och sociala förmåga hos oss människor.

Det är därför viktigt att barn och ungdomar får tillräckligt med sömn - och att den känsliga REM-sömnen inte störs av till exempel olika läkemdel som idag skrivs ut allt oftare till ungdomar, enligt forskarna.

Referens:
Bridi M et. al. "Rapid eye movement sleep promotes cortical plasticity in the developing brain." Science Advances, DOI: 10.1126/sciadv.1500105.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista