Mindre odling bra för biologisk mångfald

1:15 min

Det kanske är dags att omvärdera ogräs och skadeinsekter. Vildvuxna växter och exempelvis bärfisar kan nämligen gynna den mindre stadsodlingen.

Det kan vara bra att få bort konkurrerande ogräs och skadeinsekter från sin trädgård eller stadsodling, men man behöver egentligen inte oroa sig för vilda växter eller olika insekter när man odlar i mindre skala och nära hemmet.

Det menar biologer vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som övervakar mindre odlingar på museets innergård.

Dante Hellström är trädgårdsmästare på museets stadsodling, där de bland annat odlar spansk körvel.

– Den här spanska körveln är full av insekter när den blommar, insekterna älskar den.

Den röd- och svartrandiga bärfisen kan nog ge sig på den spanska körveln, men syftet med den här typen av trädgård är inte bara att odlaren ska ha glädje av växterna. Även bärfisar och andra småkryp kan gynnas.

– Jag är fascinerad av alla kryp som kommer till en sådan här liten odling här på innergården, säger jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker vid Naturhistoriska riksmuseet

Det kan tyckas lite motsägelsefullt med biologisk mångfald i en trädgård där man vill ha en specifik odling, men mångfald och vildvuxna växter behöver inte alls vara ett problem.

– Om man har en sådan här stadsodling som ligger nära hemmet, som man har koll på, ser man ju om det blir problematiska angrepp av insekter som då kan åtgärdas. Många av de vildvuxna växterna får ju fina blommor som lockar till sig fler och fler insekter. Det är ju ingenting som odlaren ser som problematiskt utan det är en bonus, säger Didrik Vanhoenacker.