Fältkrassing förädlas för olja

1:41 min

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet jobbar med att förädla den vildväxande fältkrassingen för att kunna odla den som oljeväxt i framtiden. 

– Vi vill gärna utveckla en ny olje- och fånggröda som är anpassad till ett nordiskt klimat, med hälsosam olja och minskat näringsläckande och plöjning, säger Li-Hua Zhu som är professor vid institutionen för växtförädling på Sveriges lantbruksuniversitet.

Fältkrassing, som också kallas kung Salomos ljusstake, är en växt med en halv meter höga stjälkar, små oansenliga blommor och mjuka blad. Den växter vilt i sverige och har fröer som skulle kunna användas för att göra olja, ungefär som rapsolja.

Skillnaden är att fältkrassingen är mer köldtålig än raps och även tvåårig. Det innebär att lantbrukare kan så den tillsammans med en annan gröda, till exempel råg, och sedan skörda rågen första året och krassingen år två. Förutom att det sparar arbete att bara så vartannat år minskar även näringsläckage från jorden om krassingen täcker marken under vintern.

Men problem återstår innan fältkrassingen är redo att börja odlas kommersiellt. Den behöver bli mer oljehaltig och oljan mer matnyttig. Därför behövs en variant som inte tappar sina fröer innan de hinner skördas. Men försöken är på god väg.   

– Det har faktiskt gått jättebra, vi har lyckats ta fram plantor som har högre olja. Vi har förändrat oljesammansättningen så att vi har fått fram en olja som är både hälsosam och som tål höga temperaturer, berättar Emelie Ivarson som är en annan av forskarna som arbetar med fältkrassingen.

– Det vi behöver göra är att få ihop alla de här egenskaperna i en och samma planta, fortsätter hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista