Delfinen världsmästare på att andas ut

Den svenska forskaren Andreas Fahlman har tillsammans med amerikanska kollegor för första gången lyckats mäta utandningskapaciteten hos delfiner, vilket tidigare ansetts omöjligt för att de helt enkelt andas ut med sådan kraft.

Tillsammans med veterinärer designade forskarna en så kallad Pneumotachometer, en liten apparat som passar blåshålet som delfinen andas genom, och som kan mäta stora luftflöden på bråkdelen av en sekund.

Forskarna placerade luftflödesmätaren på tama flasknosdelfiners blåshål, och upptäckte att delfinerna ibland blåste ut luft med ett flöde på över 130 liter per sekund. Det är tre gånger mer än vad hästar, som är de landlevande världsmästarna på utandning, klarar av.

Sådana här lungfunktionstest kan bli användbara under hälsotest för valar och delfiner i fångenskap och ett sätt att undersöka strandade valar som behöver hjälp, enligt forskarna.

Forskarna kunde i sina experiment också bekräfta en gammal hypotes om att delfinernas lungor kan pressas ihop under utandning, till skillnad från till exempel människans mer stela lungor.

Varje andetag som en delfin tar är medvetet till skillnad från människan, som andas automatiskt.

Referens:
Fahlman A. Et. Al. "Lung mechanics and pulmonary function testing in cetaceans", The Journal of Experimental Biology (2015) 218, 2030-2038 DOI:10.1242/jeb.119149

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista