En skärmbild från en smart telefon, med meddelandet ring mig sen är du snäll.
Att ha fått ett meddelande kan störa koncentrationen. Foto: Tobias Abrahamsson/SR

Meddelanden från telefonen distraherar

Bara att veta att man har fått meddelanden eller missade samtal på sin telefon kan distrahera en från det man håller på med, även då man inte direkt svarar på på meddelande eller samtal.

I en studie i tidskriften Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance fick 166 försökspersoner genomföra uppgifter på en dator. Slumpmässigt fick några av deltagarna sen meddelanden eller samtal till sina telefoner, via ett datorprogram. 

De som fick meddelanden eller samtal fick sämre resultat i uppgifterna de skulle genomföra, även om de inte aktivt tittade på sina telefoner. Forskarna bakom studien misstänker att försökspersonerna distraherades av tanken på att de fått meddelande eller samtal, trots att de valde att försöka fokusera på sina uppgifter.  

Forskarna menar att det här pekar på att det kan vara säkrast att stänga av telefonen då någon ska göra något potentiellt farligt, som att köra bil.

Referens: Cary Stothart et al. The Attentional Cost of Receiving a Cell Phone Notification. Journal of experimental psychology: Human perception and performance. 29 juni 2015. Http://dx.doi.org/10.1037/xhp0000100 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".