Slemsvamp
Trollsmör är en av de slemsvampar som just nu går att hitta. Foto: Creative Commons 3.0/Pleple2000

Krypande slemsvamp frodas i vätan

1:39 min

Slemsvampen är en helt unik organism som trivs bäst när det är fuktigt. Inte helt oväntat är alltså den blöta sommaren ett toppenår för denna märkliga livsform.

Slemsvampen som lyser bland förmultnande kvistar och barr i skogen strax utanför Uppsala gör verkligen skäl för sitt namn. Den är slemmig, men samtidigt vacker och nästan neongul.

– Här börjar de komma här in i det här plasmodiestadiet då som är alldeles kromgult i färgen och lite kladdigt, berättar svampkännaren Mattias Andersson.

Slemsvampen som han talar om är en av de vanligaste arterna som heter trollsmör, och en av dem som man just nu har stor chans att träffa på i skog och mark.

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm har i sommar fått in rekordmånga frågor från nyfikna som hittat just trollsmör (Fuligo septica), vargmjölk (Lycogala epidendrum), eller någon annan av de slemsvampar som lever i Sverige. Den blöta sommaren har helt enkelt varit gynnsam för dessa organismer.

– Det är bra temperatur, det är milt och det är fuktigt.

Det berättar Sveriges ledande slemsvampsexpert Uno Eliasson. För den tålmodige så bär denna organism, som varken klassificeras som en växt, svamp eller ett djur, på ytterligare en egenskap som bidragit till att den blivit så mytomspunnen. Den rör sig långsamt i sitt sökande efter mat:

– Det är så att hela det här stora plasmodiet, som vi kallar den här slemklumpen, den har alltså rörelseförmåga, den kryper långsamt framåt, och äter svampsporer och bakterier och kanske andra små organiska partiklar, säger Uno Eliasson, professor emeritus vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista