Eldfontän från vulkan på jorden. Foto: Quadrell/Wikimendia Commons/Public domain
Eldfontän från vulkan på jorden. Foto: Quadrell/Wikimendia Commons/Public domain

Mysteriet kring månens eldfontäner

Mysteriet bakom månens uråldriga fontäner av eld håller på att lösas. Det handlar om kolmonoxid i förstenad lava som ger fler ledtrådar kring månens och jordens ursprung.

Spår av vulkaniskt glas, som hittades under månlandningarna på 60- och 70-talen, har avslöjat att så kallade eldfontäner förekom på månen för flera miljarder år sedan.

Eldfontänerna uppstår också här på jorden när vattenånga eller koldioxid plötsligt frigörs ur magman vid vulkanutbrott. Men hur det gått till på månen har länge varit ett mysterium, eftersom man trott att kol och vätgaser inte funnits i tillräckligt stora mängder på månen.

Men nu har amerikanska forskare upptäckt att det var gasen kolmonoxid (CO) som satte igång de stora eldfontänerna på månen och att det existerar långt fler ämnen i månens inre än vad forskarna tidigare trott.

Med hjälp av nya förfinade analyser av det vulkaniska glas som samlades in under Apolloprogrammet i början av 70-talet, hittade forskarna gasrester av kolmonoxiden som fastnat i den kristalliserade lavan.)

Och de här nya fynden ger inte bara ett (troligt) svar på mysteriet kring månens eldfontäner, utan det visar också att månen och jordens inre ämnen troligen har samma ursprung.

Idag tror forskarna att månen skapades när en stor himlakropp krashade med jorden tidigt under vår planets historia. Och då kan det ha varit denna himlakropp som levererade många av de ämnen som finns både inuti vår jord och inuti vår måne.

Referens:
Wetzel D. Et. Al. "Carbon content and degassing history of the lunar volcanic glasses" Nature geoscience. DOI: 10.1038/NGEO2511

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".