Med appen Rappen akn du hjälpa forskare. Foto: Niklas Zachrisson/Sveriges Radio
Med appen Rappen kan du hjälpa forskare. Foto: Niklas Zachrisson/Sveriges Radio

Hjälp forskare bevara vår havsmiljö

"Vi tittar på alla bilder"
1:51 min

För att vårda biologisk mångfald utmed våra kuster har forskare och myndigheter startat ett projekt som går ut på att allmänheten ska skicka in bilder på marina djur de hittar i vattnet.

Nu finns möjlighet för oss alla att bli forskare för en dag. Eller i alla fall att bli delaktig i ett forskarprojekt på ett spännande sätt.

Hav- och vattenmyndigheten har startat ett projekt tillsammans med Göteborgs universitet som går ut på att alla med en kamera i mobilen och internetuppkoppling ska kunna skicka in bilder på marina djur de hittar i vattnet. Det här är för att bland annat kunna kartlägga och hantera de främmande djurarter som av misstag kommer till svenska vatten med fraktbåtar från andra delar av världen och som då kan skada den lokala havsmiljön:

– Vi är väldigt rädda för två arter som kommer från Asien. I princip alla invasiva djur är från Asien, för de ligger på samma breddgrad som oss. Och med hjälp av människans försorg med ballast vatten eller annat sätt så har de kommit hit. Det är små krabbor, bara 4 centimeter bara, men i god miljö kan det förekomma hundra per kvadratmeter. Och de äter allt, säger marinbiolog Matz Berggren vid Göteborgs universitet, som är en av de ansvariga för forskningsprojektet.

För att kunna hålla koll på de här små krabborna och andra invasiva arter, det vill säga främmande arter som påverkar havsmiljön negativt, har Matz Berggren vid Göteborgs universitet utvecklat en fiffig internettjänst för allmänheten att rapportera om egna artfynd. Tjänsten har utvecklats i samarbete med flera andra universitet och myndigheter i Sverige.

Det handlar helt enkelt om att fota och skicka in bilder på alla havslevande djur och organismer som hittas och ser spännande ut. Rappen som den nya tjänsten heter kommer du åt via Hav och vattenmyndighetens hemsida och kan sparas ner som startknapp i mobilen. När du hittat och fotograferat ett fynd, kan du själv undersöka vad det är för något via Rappen. Efter det är det bara att skicka in sin rapport.

Rapportera via rappen kan du göra fram till 30 oktober i år, efter det ska projektet sammanfattas:

– Vi tittar på alla bilder och vi artbestämmer utifrån det, så det gäller ju att man har skarpa och bra bilder. Och sen i de fall där det var en annan art än vad som avsågs så talar vi om för vederbörande om vad de hittat, säger Matz Berggren.

Om allt fungerar bra hoppas Matz Berggren att Rappen kan översättas till andra språk som talas framförallt kring Östersjön, men också till franska, tyska och holländska:

– Då skulle vi kunna få kontroll på när vissa arter kommer till en hamn, hur de sakta sprider sig och då får vi bättre kontroll på vad är det på gång vad kan vi förvänta oss och kan vi göra något för att förhindra det hela, fortsätter Matz Berggren

Projektet Rappen startades under våren 2015 av Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen Värmland och Göteborgs universitet. I projektorganisationen ingår också Sveriges Lantbruksuniversitet, Naturhistoriska riksmuseet, Kolmårdens djurpark och Harbour Porpoises around Kullaberg (HAKU). Alla rapporter kontrolleras av experter och hamnar i Sveriges största databas för arter, Artportalen, skriver hav- och vattenmyndigheten på sin hemsida.

Länk till Rappen här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".