Ulrika Björkstén, Vetenskapsradion. Foto: SR
Ulrika Björkstén, Vetenskapsradions chef

Därför gör vi granskningen av adhd-läkemedel

Allt fler får en adhd-diagnos och många äter mediciner för att få hjälp mot sina symtom. Många blir också hjälpta av medicinerna, det finns det mycket forskning som visar och många patienters och läkares erfarenheter styrker bilden.  Det finns också ett antal kända biverkningar, precis som för nästan alla läkemedel.

Som alltid när det gäller läkemedelsbehandling är det läkarens uppgift att väga de positiva effekterna av en medicin mot de biverkningar som kan uppstå, och det är också vad som sker när en läkare skriver ut en adhd-medicin till sin patient. Vetenskapsradions granskning ifrågasätter inte de goda effekterna som många patienter får av sin adhd-medicin eller den avvägning som läkare och patient tillsammans gjort mellan önskad effekt och biverkan.

Vår granskning handlar om kunskapsluckorna. För samtidigt som effekten av adhd-medicinering är välbelagd på kort sikt, så finns det stora brister i forskningen när det gäller konsekvenserna av medicineringen på lång sikt. Här finns det fortfarande bara få studier, både när  gäller i hur hög grad de positiva effekterna håller i sig under lång tids användning, och när det gäller biverkningar.

Det finns också få studier när det gäller andra behandlingsmetoder än läkemedel. En tredje kunskapslucka är fortfarande vad själva grundorsaken till adhd är, precis som för många andra psykiatriska diagnoser. Denna kunskapsbrist innebär också att tolkningen av symtomen skiljer sig åt en del mellan olika länder och kulturer.

Vetenskapsradions granskning handlar om dessa kunskapsluckor och hur man ska kunna komma tillrätta med dem. Med tanke på hur många som lider av adhd och behöver hjälp med att hantera sina symtom tycker vi det är viktigt att sätta strålkastarljuset på kunskapsbristerna inom detta forskningsfält.

Till serien Adhd och pillerboomen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".