En ring av svampar
1 av 3
En sådan här ring av svampar, en så kallad häxring, kan kanske hjälpa forskarna att bevisa svampars parasexualitet i naturen. Foto: W.J.Pilsak CCBY-SA 3.0.
Masterstudenten Markus Hiltunen sitter i skräddarställning i gräset vid en häxring, med frystorkade nejlikbroskskivlingar i handen. Foto: Michaela Lundell/SR
2 av 3
Markus Hiltunen, masterstudent i biologi vid Uppsala universitet, invid en av de vid tillfället ganska intorkade häxringar där han samlat fruktkroppar till sitt försök att visa på parasexualitet i naturen. Foto: Michaela Lundell/SR
Markus Hiltunens handflata, med en frystorkad fruktkropp av nejlikbroskskivling i. Foto: Michaela Lundell/SR
3 av 3
Markus Hiltunen frystorkar de insamlade exemplaren och undersöker sedan deras arvsmassa i jakten på parasexuella händelser i svampens mycel. Foto: Michaela Lundell/SR

Häxring avslöjar svampars parasex

1:42 min

Nu hoppas svenska forskare för första gången få bevis för att svampar är parasexuella även i naturen.

Svampar har, utöver sexuell fortplantning och vegetativ spridning, ett tredje sätt att föröka sig. Det kallas parasex, och har hittills bara observerats i laboratorium. Men nu hoppas forskare vid Uppsala universitet bli de första att visa att det förekommer även i naturen.

- Det optimala för oss är väldigt stora ringar med väldigt mycket fruktkroppar i alla väderstreck, säger masterstudenten Markus Hiltunen, som visar Vetenskapsradions reporter en av de mörkgröna ringarna i gräset.

I Ulleråker, strax utanför Uppsala har han samlat in fruktkroppar från den lilla svampen nejlikbroskskivling. Varje häxring med svampar består av bara en enda individ, och genom att jämföra DNA-sekvenser från olika delar av ringen vill han se om svampen ägnat sig åt så kallat parasex, som är en genväg för svampar att få genetisk variation. Det är en form av kärlekslöst sex som man sett att mögelsvampar och sjukdomsalstrande svampar ägnar sig åt på laboratorier, men som ingen ännu kunnat bevisa i naturen.

Parasexualitet bygger på egenheten att svampar har två cellkärnor i varje cell, med enkel kromosomuppsättning i varje, i stället för dubbel kromosomuppsättning i en cellkärna, som till exempel vi människor har. Vid den parasexualitet man har kunnat se på lab går de två cellkärnorna ihop och generna blandas om. Vissa delar av arvsmassan blir kvar och kopieras medan andra slängs ut. Och sedan delar kärnan upp sig på två igen.

- Vi tänker oss att det här sker hos nästan alla svampar mer eller mindre, och att man kan visa det just i nejlikbroskskivlingen, eftersom den växer på ett så regelbundet sätt.

- Det här är någonting som mykologer har letat efter i nästan femtio år, sedan man upptäckte det för första gången på labbet. Och den som väl hittar det i slutändan, den kommer att bli känd tror jag, säger Markus som hoppas ha hittat bevis för naturlig parasexualitet till nästa sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista