Polio sprids i Ukraina

1:57 min

Ett polioutbrott i Ukraina har gett förlamningssymptom hos två barn hittills. Det är första gången på fem år som poliovirus sprids i Europa och det är ett bakslag för utrotningen av sjukdomen i världen.

På ett barnsjukhus i Ukrainas huvudstad Kiev är chefsimmunologen mycket oroad över poliokrisen.
– Jag har varnat för det här i decennier, säger professor Fedir Labii. I värsta fall kan vi riskera tusentals polioförlamade framöver.

Bara 14 procent av ukrainska barn vaccinerades i år. Det bör vara minst 95 procent för att skydda en befolkning. Också Världshälsoorganisationen WHO och Unicef har varnat Ukraina i flera år. När så få är immuna får det försvagade polioviruset i det drickbara vaccinet chansen att spridas via avföring till miljön och hinner förändras genetiskt i magen på många individer tills det blir sjukdomsframkallande.

Troligen finns hundratals ytterligare smittade utan symptom och enligt WHO krävs nu att miljontals barn snabbvaccineras. Enligt WHOs regler bör det ske inom två veckor, vilket infaller idag, men ännu har ingen massvaccination påbörjats. Det råder stor vaccinbrist lokalt, i östra delen av landet är det krig och en utbredd vaccinationsskepsis i befolkningen och bland politiker sätter dessutom käppar i hjulen.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell finns ingen risk för en spridning i Sverige.
– Vi är i Sverige väldigt välvaccinerade mot polio, säger Anders Tegnell.

Men den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC utesluter inte att polio kan drabba även Rumänien som har en låg vaccinationsgrad och som gränsar till de småstäder i västra Ukraina där två barn hittills insjuknat. Andra länder som i år fått polioutbrott med ursprung i vaccinet är Madagaskar, Nigeria och Mali.

Vilt poliovirus finns bara kvar i Pakistan och Afganistan och WHO hoppas kunna utrota sjukdomen helt från jorden inom tre år. Men då kommer alla länder behöva överge det drickbara billiga vaccinet och övergå till poliosprutor utan smittrisk.