Få vaccinerade ger svagt poliovirus en ny chans

7:50 min

Sveriges Radios hälsokorrespondent Johan Bergendorff är på plats i västra Ukraina där två barn insjuknat i polio. Troligen finns ytterligare hundratals smittade utan symptom.

När jag besöker den lilla staden Tyachiv i västra Ukraina, precis vid gränsen mot Rumänien och Karpaternas fot stojar barn i rutchkanorna. Några far omkring på elektriska leksaksbilar kring lekplatsen vid torget. Jag frågar många föräldrar vad de tänker om att en tio månader gammal flicka blivit förlamad av polio, och att en fyraårig pojke i grannstaden Rakhiv några mil bort drabbats av samma sak. Men bara en enda har hört talas om fallen och jag är den första journalisten på plats.

Troligen finns ytterligare hundratals smittade utan symptom, och enligt WHO:s regler ska en massvaccination sättas igång inom två veckor från att ett fall konstaterats i laboratorium. Den tidsgränsen infaller idag, men ännu har inget hänt. När de miljontals drickbara vaccinationsdoserna från UNICEF i huvudstaden Kiev kan fraktas ut i landet är oklart.

Det råder stor vaccinbrist lokalt, i östra delen av landet är det krig och en utbredd vaccinationsskepsis i befolkningen och bland politiker sätter dessutom käppar i hjulen. Få föräldrar känner till förlamningsrisken och de som gör det är mer rädda för biverkningarna av själva vaccinet.

På ett barnsjukhus i Ukrainas huvudstad Kiev är chefsimmunologen mycket oroad över poliokrisen.

– Jag har varnat för det här i decennier, säger professor Fedir Labii. I värsta fall kan vi riskera tusentals polioförlamade framöver.

Bara 14 procent av ukrainska barn vaccinerades i år. Det bör vara minst 95 procent för att skydda en befolkning. Också Världshälsoorganisationen, WHO, och UNICEF har varnat Ukraina i flera år. När så få är immuna får det försvagade polioviruset i det drickbara vaccinet chansen att spridas via avföring till miljön och hinner förändras genetiskt i magen på många individer tills det blir sjukdomsframkallande.