Så kan en bild ge kraft åt empatin

5:42 min

Ingen har kunnat undgå bilden på treårige Alan Kurdi som ligger livlös på en strand i Turkiet. Nu senast har vi hört FN:s sändebud i Syrien, Staffan de Mistura, säga att han tror bilden faktiskt kommer att ha inflytande på vad som händer i själva kriget, och få alla att säga att "nu räcker det".

Bilden på Alan Kurdi har också jämförts med den kända bilden på den nakna springande flickan under Vietnamkriget, en enda bild som förändrade opinionen.

Daniel Västfjäll, psykologiprofessor i Linköping, forskar bland annat om empati och vad som får oss att vilja hjälpa till och just studerar han hur bilden på Alan har påverkat opinionen.

– Kraften i en enskild bild ger energi till människors empati, säger Västfjäll som ser positivt på den kraften, men han resonerar också om hur man kan få den empatin att sedan bevaras och spridas till att även omfatta andra.

Vi måste skala upp den empatiska känslan för det enskilda barnet till att kunna gälla alla de 60 miljoner flyktingar som finns idag, säger Daniel Västfjäll.

Hela intervjun i ljudklippet ovan.