Evolutionen är till salu

1:16 min

I slutet av november auktioneras ett unikt dinosaurieskelett ut till högstbjudande på en brittisk auktionsfirma. Slutpriset förväntas hamna runt 6,5 miljoner kronor, en prisklass där museer lätt blir omsprungna av privata samlare.

Handel med fossil är på många håll i världen helt lagligt, och styrs då ofta av stora plånböcker. Marknaden ökar kraftigt just nu och vetenskapligt viktiga fossil och skelett riskerar i en allt högre grad att försvinna ut ur forskarnas och museernas räckvidd.

Benjamin Kear, museeintendent vid Evolutionsmuseet i Uppsala blev själv erbjuden att köpa skelettet, men det blir på tok för dyrt.

– Det skär i hjärtat, säger han. Vem vet var skelettet tar vägen nu? Vem vet om det någonsin kommer finnas tillgängligt för vetenskapen? Vem vet om det någonsin kommer kunna inspirera framtida generationer?

Han är tydligt uppgiven över den situation många museer runt om i världen befinner sig i. De har inte en chans att konkurrera på den växande marknaden av mångmiljonåriga fossil, som nu säljs för höga belopp.

Skelettet som snart kommer ut till försäljning i England är ett ovanligt komplett skelett av en ung Allosaurus, en rovdinosaurie som levde för 150 miljoner år sedan. Det är en släkting till Tyrannosaurus Rex och en länk i evolutionen till alla våra moderna fåglar.

När skelett som det här, uppgrävda och sålda av kommersiella bolag, försvinner ut ur allmänhetens och vetenskapens räckvidd, förlorar alla kunskap, menar Benjamin Kear. Kunskap som inte kan värderas i pengar.

– Det handlar om att köpslå med vår ursprungliga och kulturella historia. Vad är det värt?