Apor minns gärningsmannen

Precis som vi människor kan minnas var och när mordet äger rum i en spännande thriller, har japanska forskare nu kunnat visa att även schimpanser kan förutse händelser.

Att schimpanser har ett bra långtidsminne, och exempelvis i flera år kan komma ihåg var de gömt mat är känt.

Nu har en japansk forskargrupp från universitet i Kyoto kunnat visa att schimpanser även kan spara information i sitt långtidsminne från enstaka ovanliga händelser.

Med hjälp av en så kallad eye-tracking-maskin som mäter försöksobjektets ögonrörelser, kunde forskarna följa apornas blick när de fick se tämligen hotfulla händelser i ett par 30 sekunder långa videofilmer.

När aporna sedan fick se samma filmer ett dygn senare, drogs deras blickar dit händelsen hade ägt rum, redan innan den inträffade.

En sådan så kallad förutseende blick har vi människor, och nu har man alltså kunnat få de första bevisen på att även människoapor kan förutse händelser som de sedan tidigare har sett och som finns lagrade i deras långtidsminne.

Metoden forskarna använde sig av är också intressant i sammanhanget. Att göra ögonrörelsemätning på människor är inget ovanligt, men att göra det på djur är ett relativt nytt fenomen som på sikt kan komma att hjälpa oss att förstå våra avlägsna släktingars hjärnor ännu bättre.

I videon ovan visas apans ögonrörelser medan den ser en aggressiv person i apdräkt som kommer ut från en av två identiska dörrar. De röda prickarna visar hur apan riktar sin blick. Ju större pricken är desto längre tittar apan just där. Foto: Fumihiro Kano/Kumamoto Sanctuary, Wildlife Research Center, Kyoto University.

Referens: Fumihiro Kano et al. Great Apes Make Anticipatory Looks Based on Long-Term Memory of Single Events. DOI: 10.1016/j.cub.2015.08.004