Mittuniversitetets campus i Sundsvall. Foto: Public Domain.
Mittuniversitetets hör till vinnarna i budgeten. Foto: Public Domain.

Högskolor och nya universitet är vinnare i budgeten

1:28 min

De mindre universiteten och högskolorna får en större del av kakan än förut. Det står klart när pengarna till forskning har fördelats i höstbudgeten.

I sin första egna budget har regeringen gjort som de flaggade för under tiden som opposition, det vill säga att fördela forskningspengar jämnare mellan mindre och större lärosäten.

Av det tillskott som lärosätena får till det så kallade basanslaget som staten delar ut till forskning, får de mindre lärosätena nu mer pengar på bekostnad av de större universiteten. Det är en skillnad från den tidigare regeringen med allianspartierna, som hellre ville satsa mer på de stora universiteten.

Varje år får Sveriges universitet och högskolor dela på ett basanslag med pengar till forskning och forskarutbildning. Det här är pengar som går direkt från staten till lärosätena, utan att gå omvägen via statliga forskningsråd som till exemel Vetenskapsrådet. I år ligger det här anslaget på cirka 14,7 miljarder kronor.

Förutom den här stora pengapotten har det länge varit känt att lärosätena skulle få ytterligare 300 miljoner kronor nästa år för att satsa på forskning.

Det som har hänt i regeringens budget är att lärosätena har delats in i tre grupper som består av högskolorna, de fyra nya universiteten som är Karlstad, Örebro, Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet, och sedan de äldre universiteten. Av de 300 extra miljonerna får nu varje grupp ungefär en tredjedel var.

Det här är en stor skillnad från alliansens senaste höstbudget som kom före valet. Där fick grupperna med högskolorna och de nya universiteten bara knappt sju procent var från de extra miljoner som delades ut under 2014, medan de äldre universiteten fick dela på resten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista