Havssula (Morus bassanus). Foto: Andreas Trepte (CC BY-SA 2.5)
Havssula (Morus bassanus). Foto: Andreas Trepte (CC BY-SA 2.5)

Havssulans höjd över havet följdes med GPS

Brittiska forskare har nu kunnat mäta hur högt havssulor flyger på ett sätt som de menar är mer noggrannt än förut.

Forskarna hoppas att deras metod kan ha betydelse för hur man kan undersöka hur stor risk de här och andra sjöfåglar har att dö genom att de krockar med vindkraftverk ute till havs.

Tidigare har man mest gjort observationer med kikare från båtar och med radar. Men de här forskarna åkte ut till kolonier med havssulor och satte fast GPS-utrustning och lufttrycksmätare på fåglarnas stjärtfjädrar.

Utifrån det kunde de sedan följa hur fåglarna flög och räkna ut flyghöjden, och de föreslår att metoden ska användas för fler sjöfåglar.

Enligt fågelforskaren Martin Green vid Lunds universitet visar själva resultaten på liknande flyghöjder som tidigare observationer har gett. Men han säger att den här metoden med kombinerade lufttrycks- och GPS-mätningar är ny.

Referens: Ian R. Cleasby et al. Three-dimensional tracking of a wide-ranging marine predator: flight heights and vulnerability to offshore windfarms. Journal of Applied Ecology 27 september 2015. DOI: 10.1111/1365-2664.12529

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".