Den branta fronten på en av Patagoniens glaciärer. Foto: Luca Galuzzi (CC BY-SA 2.5)
Temperaturen betyder mest för hur mycket en glaciär nöter på underlaget, visar en jämförande studie på glaciärer i Patagonien och Antarktis. Foto: Luca Galuzzi (CC BY-SA 2.5)

Varma glaciärer formar landskapet mest

Hur varmt det är vid en glaciär påverkar erosionen mer än isens tjocklek och rörelsehastighet, visar en ny studie från södra halvklotet.

Glaciärer kan som bekant omforma landskapet bland annat genom att nöta på underlaget. Nu har en grupp kanadensiska och amerikanska forskare visat att det är temperaturen som påverkar erosionen mest, förmodligen för att det bildas mer smältvatten ju varmare det är – smältvatten som rinner ner till botten av glaciären.

Forskarna har jämfört data från 15 glaciärer i Patagonien och Antarktis, på olika avstånd från Sydpolen. Temperaturen visade sig vara viktigare än både isens tjocklek och hur snabbt glaciären rör sig. Skillnaden i erosion var uppemot tusen gånger mellan de varmaste och de kallaste glaciärerna som forskarna undersökte.

– Det är jätteintressant, för de visar något som många har påstått, och de visar det med faktisk data från glaciärer idag, säger Jakob Heyman, forskare i geomorfologi vid Göteborgs universitet.
– Det som överraskar mest är det tydliga sambandet mellan temperatur och erosion. Jag trodde att det skulle vara ett samband, men inte att det skulle vara så tydligt och inte att det skulle vara viktigare än isrörelsen själv.

Referens: Koppes et al: "Observed latitudinal variations in erosion as a function of glacier dynamics", Nature 2015. DOI:10.1038/nature15385.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".