Hitler
Nazistledare i Polen 1939. Foto: Bundesarchiv/ Wikimedia CC-BY-SA 3.0

Hitler kan ha fattat beslut under kraftigt drogrus

"Med 0,2 gram eukodal i sina vener känner man sig oövervinnerlig"
1:30 min

Hitler-Tyskland präglades av ett intensivt narkotikamissbruk. Både tyska soldaterna och den nazistiska ledningen använde mängder av droger.

Författaren Norman Ohler har gått igenom gamla arkiv och hittat nya uppgifter, som nu publiceras i en bok. Det är första gången en helhetsbild ges av drogmissbruket i Nazityskland.

– Hitlers missbruk blev allt intensivare från hösten 1941 i samband med att det gick allt sämre för den tyska armén, säger Norman Ohler.

Norman Ohler kan visa att Hitlers livläkare administrerade 800 sprutor under krigets sista fyra år. Sprutorna innehöll allt från harmlöst druvsocker till kokain, opiater och metaamfetamin.

Efter attentatet 1944 ökade Hitlers drogmissbruk. För att lindra smärtorna från såren han fick vid attentatsbomben injicerades han med eukodal, som liknats vid en blandning av heroin och morfin.

Boken Der totale Rausch – det totala ruset – ger för första gången en samlad bild av vilken roll drogerna spelade i Nazityskland. Till exempel höll 35 miljoner pervitintabletter, ett starkt centralstimulerande medel, blitzkrigsarmén vaken under invasionen i Frankrike 1940.

Ett annat exempel är hur mycket starka euforiserande droger, injicerade under viktiga möten, kan ha bidragit till beslut som Adolf Hitler fattade.

–  Med 0,2 gram eukodal i sina vener känner man sig oövervinnerlig. Och precis så kände sig Hitler när han talade med sina generaler om att det inte fanns någon anleding att tvivla på den tyska segern, säger Norman Ohler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".