Veterinärmedicin ledde till Nobelpris

1:32 min

Den forskning som ledde fram preparat mot inälvsparasiter som belönas med året Nobelpris i medicin. Preparaten var från början veterinärmedicin, så kallade avermektiner. I början på 1980-talet fick de stor betydelse, säger Arvid Uggla som är professor emeritus i veterinärmedicin.

– Det var helt revolutionerande med de här nya preparaten. De användes i första hand för behandling av djur med inälvsparasiter, exempelvis kor, får, hästar och senare också hund, säger Arvid Uggla.

Även hundar, hästar och kor har skäl att fira årets Nobelpris i medicin. För de prisade avermektinerna gjorde att djuren kunde bli fria från sina parasiter.

Avermektinerna dödar inte bara inälvsmaskar utan fungerar också mot andra parasiter till exempel löss, skabbkvalster och delvis mot fästingar. De har lett till en förbättrad djurvälfärd, säger Arvid Uggla, och friskare djur har gjort att produktionen i lantbruket har kunnat öka.

– Djuren behöver inte lägga så mycket av sin energi och sitt näringsintag på att föda parasiter, utan kan växa och till exempel producera mjölk. Ekonomiskt har de haft en enorm betydelse för veterinärmedicinen.

Att Nobelpriset nu går till veterinärmedicin som senare utvecklades till humanmedicin gör att Arvid Uggla känner sig stolt och glad efter att Nobelpriset tillkännagivits.

– För första gången har kunskap som tagits fram för behandling av sjukdomar hos djur har sedan kunnat överföras till behandling av människans sjukdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista