Sandödla (Lacerta agilis) i Ukraina. Foto: George Chernilevsky (Public Domain)
Sandödla (Lacerta agilis) i Ukraina. Foto: George Chernilevsky (Public Domain)

Varmare klimat hjälper sandödlans ungar att överleva

1:49 min

Varmare klimat skulle kunna bli en positiv förändring för sandödlor, som finns här i Sverige. Det innebär att de då kan lägga sina ägg tidigare på året. Det visar en ny studie från forskare vid Göteborgs universitet.

Sandödlor kan man till exempel hitta på vid skjutfält, vägrenar vid småvägar och i närheten av sandiga stränder. Deras nordligaste gräns är Dalarna.

Men det är i klippskrevor vid kusten söder om Göteborg som de sandödlor finns som zoologen Gabriella Ljungström och hennes kollegor har studerat.

Med hjälp av observationer från 15 år har de sett att högre temperaturer kan få ödlorna att lägga ägg tidigare på året. Och det bidrar till att ungarna bättre lyckas överleva.

Sådana här effekter av klimatförändringar på när saker händer i naturen, diskuteras ofta.

Men det saknas kunskap om hur många djurgrupper påverkas. Därför är den här studien om sandödlor viktig enligt Gabriella Ljungström.

– Fåglar är i princip den enda gruppen där man har långtidsdata och kan titta på det här, säger hon.

För att veta om sandödlorna har möjlighet att anpassa sig på lång sikt till ett varmare klimat hade man egentligen behövt veta hur mycket förmågan att ändra äggläggnings-tiden styrs av generna. Och det undersöktes inte här.

Men att börja plocka in mer uppgifter om fortplantning är ändå ett steg närmare att få en bättre förståelse för hur klimatförändringar påverkar olika grupper av djur, i det här fallet kräldjur.

I stället för att mest fokusera på hur extrema temperaturer de tål.

– Finns det inga ungar, och överlever ungarna dåligt så finns det ingen population. Så missar man att titta på vad klimatförändringar har för påverkan på reproduktion, då missar man ganska mycket av framtidstänket.

Referens: Gabriella Ljungström et al. Sand lizard (Lacerta agilis) phenology in a warming world. BMC Evolutionary Biology 7 oktober 2015. DOI: 10.1186/s12862-015-0476-0

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista