Thomas Lindahl
1 av 2
Thomas Lindahl - Nobelpristagare i kemi. Foto: Gustaf Klarin/SR
Foto: Gustaf Klarin, SR
2 av 2
En av årets nobelpristagare i kemi, Tomas Lindahl, menar att Sverige kan lära av England.

Kemipristagare: Ge mer frihet till unga forskare

1:24 min

Tomas Lindahl, som utsågs till en av Nobelpristagarna i kemi i veckan, har forskat i England i 35 år. Men han har hela tiden följt forskningsutvecklingen i hemlandet Sverige.

- Sverige är ett mycket bra forskarland. Jämfört med England är det lite mer positivt ställt, men ändå räcker det inte riktigt till. Alltid finns det där hotet att politiker tycker att det går för långsamt och att vi kunde använda de här pengarna till något annat, säger Tomas Lindahl.

Vad är det viktigaste Sverige skulle kunna lära av England, som du har stor erfarenhet av?

- Lite friare händer till unga forskare. I England, som förstås är större, finns olika varianter. En variant är att välja ut speciellt unga duktiga forskare och satsa på dem, utan att bekymra sig alltför mycket om att protokollet inte är det samma som för andra unga forskare.

Vad är vinsterna med mer frihet?

- Friheten är viktig. Det ligger i forskningens natur. Ingen kan hålla på med forskning och precis i förväg veta vad resultatet ska bli. Det finns en del sådana forskare, men det är tråkig forskning. Om man vet vad resultatet ska bli så är det bara att man fyller i detaljer. Den viktiga forskningen beror på nya helt oväntade observationer.

Tomas Lindahl bor i norra delen av London i ett hus i georgiansk stil. Ute i trädgården diskuterar han sitt nya liv. Tomas Lindahl nu går från att vara deltidspensionär i det vackra radhuset till att bli världsstjärna.

- Något i den stilen ja. Vi får se hur det går.

 Hur känns detta?

- Fråga om ett halv år, säger Tomas Lindahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista