Sju månader gammal bebis som räcker ut tungan.
Att tungan får röra sig fritt är viktigt under språkinlärning. Foto: OrbiliusMagister/Wikimedia CC BY-SA 3.0

Bebis håller tungan rätt i mun

Det är inte bara öronen som är viktiga när små barn lär sig ett språk. Även tungan spelar en viktig roll när vi lyssnar och lär oss olika ord och uttal.

En kanadensisk forskargupp utförde ett experiment där konsonantljud spelades upp för sex månader gamla spädbarn. Under tiden fick de 24 barnen suga på en sorts napp som gjorde att de inte kunde röra på tungan, som man hade behövt för att själv forma ljuden.

Med hjälp av ultraljud och ögonrörelsemätning kunde man se att spädbarnens förmåga att urskilja de olika ljuden hämmades när de hade nappen i munnen.

Experimentet är ett av de första i sitt slag och visar vikten av att bokstavligt talat hålla tungan rätt i mun när barn utvecklar sin språkförmåga. Det stärker hypotesen att vi människor tenderar att omedvetet härma det vi hör och ser, och att hjärnceller som styr våra muskelrörelser kan aktiveras utan att vi utför någon rörelse.

Forskningen är också viktig för att förstå i vilken utsträckning talsvårigheter kan påverka vår språkinlärning.

Referens: Alison G. Bruderer et al. Sensorimotor influences on speech perception in infancy. DOI: 10.1073/pnas.1508631112

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".