Ett steg närmare protes med känsel

1:32 min

Att skapa proteser med känsel är något av en önskedröm för många forskare. Och kanske har teknologin kommit ett litet steg närmare.  Nu rapporterar ett amerikanskt forskarteam om en slags konstgjord hud i plast, som känner av olika tryck som känsel.

Att skapa artificiell känsel i proteser är något forskare arbetar hårt med idag. En sådan protes skulle öka livskvaliten för patienterna, men känsel är en komplex apparat.

I huden finns en slags sensorer som känner av tryck. När de aktiveras skicka de elektriska nerv-impulser till hjärnan. Ju högre tryck, desto mer frekvent produceras impulserna, och desto starkare blir känselintrycket i hjärnan.

Det är just det här forskarna vid Stanforduniversitetet i USA nu lyckats härma. Genom att skapa en slags konstgjord hud i plast, med flexibla elektroniska ledningar och sensorer i form av upp- och nedvända pyramider, har man fått materialet att översätta tryck till elektriska signaler, som ändras beroende av hur hårt trycket är.

Men det är fortfarande en lång väg att gå till dess att amputerade patienter kan känna med hjälp av sin protes. Att koppla ihop det tekniska med det biologiska, det vill säga få hjärnan att tolka tekniken är utmanande.

– Men tekniken är långt före det vi kan göra kliniskt i patienter idag, säger Max Ortiz Catalan vid Chalmers tekniska högskola.

Referens: "A skin-inspired organic digital mechanoreceptor," by B.C.K. Tee; A. Chortos; A. Berndt; A.K. Nguyen; A. Tom; A. McGuire; Z.C. Lin; K. Tien; W.-G. Bae; H. Wang; H.-H. Chou; B. Cui; K. Deisseroth; Z. Bao at Stanford University in Stanford, CA; P. Mei; T.N. Ng at Xerox Palo Alto Research Center in Palo Alto, CA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista