Sanfolket i Namibia sover lika länge som oss. Foto: Josh Davimes
Sanfolket i Namibia sover lika länge som oss. Foto: Josh Davimes

Förmoderna människor sov som oss

0:37 min

Stenåldersmänniskan sov troligen inte mer än vad vi moderna männiksor gör idag, enligt en ny studie av dagens jägare-samlare folk i Afrika och Sydamerika.

Det är lätt att tro att elektricitetens ljus, det sena tv-tittandet, mobilerna och alla tekniska prylar som ständigt surrar där hemma, eller kaffedrickandet för den delen, har fått oss moderna människor att sova mindre.

Men detta är bara en myt, enligt en ny studie av sömnvanorna hos traditionella jägare-samlare folk, som visar att deras livsstil inte gör att de sover mer än den stressade moderna människan - och inte heller går och lägger sig direkt när det blir mörkt.

Forskarna studerade ett hundratal (94 stycken) personer från tre olika förmoderna kulturer i Afrika och Sydamerika: Sanfolket i Namibia, Hadzafolket i Tanzania och Tsimanefolket i Bolivia.

Det visade sig att sömnvanorna var förvånande lika hos de olika förmoderna kulturerna, trots att de bodde på så skilda platser, vilket tyder på att resultaten kan representera ett naturligt sömnmönster för den tidiga människan. Personerna sov omkring sex och en halv timma per natt, ungefär lika mycket som koffeindrickande och ofta stressade personer i dagens storstäder.

Forskarna upptäckte också att personerna inte gick och la sig bara för att det blev mörkt ute, utan det var snarare temperaturen som avgjorde när det var läggdags.

– De här urbefolkningarna har ett speciellt sömnmönster som verkar vara mer kopplat till temperaturens variationer än ljusets variationer. Nu vet vi att ljuset har stark effekt, men det som de här människorna lever efter är att det blir lite svalare på kvällen, kroppen kyls ner och då sover man bättre, säger sömnforskare Torbjörn Andersson vid Stockholms universitet.

Enligt Torbjörn Andersson har man vetat länge att man sover bättre när det är lite kallare, helst en 14-16 grader. Han menar att det är många forskare som velat påstår att det moderna levernet har minskat sömnlängden, men det finns inga studier som hittills kunnat visa detta. Den här nya studien tyder ju också på att så inte är fallet.

Människorna med den förmoderna livsstilen upplevde sig inte ha lika mycket sömnproblem som många i dagens moderna samhälle har.

Förhoppningen är att vissa sömnstörningar ska kunna behandlas genom att härma den naturliga sömnmiljön hos de förmoderna kulturerna enligt forskarna bakom studien.

Referens:
Yetish G. Et al. "Natural Sleep and Its Seasonal Variations in Three Pre-industrial Societies." Current Biology 2015, DOI: 10.1016/j.cub.2015.09.046

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista