mikrofon Foto: Johannes Jansson CC BY 2.5 dk
1 av 2
Patienterna spelades in, deras tal transkriberades och analyserades av ett datorprogram. Foto: Johannes Jansson CC BY 2.5 dk
Porträtt av psykiatridocenten Lena Flyckt Foto: Michaela Lundell/Sveriges Radio
2 av 2
Lena Flyckt, docent i psykiatri, anser att studien är värd att gå vidare med. Foto: Michaela Lundell/Sveriges Radio

Automatisk analys förutsäger psykos

1:58 min

I en pilotstudie har amerikanska forskare med hög träffsäkerhet kunnat förutsäga vilka patienter som kommer att drabbas av schizofreni.

Tankeförmågan, och därmed också talet, påverkas av den svåra psykiska sjukdomen schizofreni.

– Vad som är karaktäristiskt skulle jag säga att man pratar ganska mekaniskt, det dröjer innan svaret kommer när man ställer en fråga och att det kan vara splittrat. Man hoppar lite från ämne till ämne, så man kan få svårt att få ett sammanhang i talet, förklarar Lena Flyckt, docent i psykiatri vid Karolinska institutet.

Nu har amerikanska forskare prövat en automatisk talanalys som ska hjälpa läkare att i förväg avgöra vilka patienter som kommer att drabbas av sjukdomen.

I en pilotstudie med 34 ungdomar, som själva sökt hjälp för psykiska problem, kunde forskarna med hjälp av ett datorprogram som analyserade ungdomarnas tal, med full träffsäkerhet urskilja vilka som skulle komma att utveckla schizofreni inom de kommande två och ett halvt åren.

– Jag blev lite imponerad av den metodologi man använde för att renodla det i talet som är karaktäristiskt för de här patienterna, säger Lena Flyckt om studien.

Deltagarna i studien blev intervjuade och fick fritt berätta om egna upplevelser. Intervjuerna transkriberades och analyserades sedan av datorprogrammet som bland annat mätte meningslängd och hur väl meningarna hängde ihop med varandra.

Inom psykiatrin saknas objektiva kliniska tester, och de subjektiva skattningar som psykiatriker gör av unga patienter som riskerar att drabbas av psykos har låg träffsäkerhet. Kan de här personerna identifieras tidigt, har man större chans att sätta in behandling som kan fördröja, lindra eller till och med förhindra att sjukdomen bryter ut.

Det här är en lovande pilotstudie, värd att pröva i större skala, tycker Lena Flyckt. Men mer för att följa sjukdomens förlopp, än för att ställa diagnos.

– Jag tror man får se det som att det här är hjälpmedel för att följa förlopp. Om man till exempel kan se att behandling förbättrar talet, mätt med den här metoden, är det mycket värt.

Referens: Bedi et al: "Automated Analysis of Free Speech Predicts Psychosis Onset in High-Risk Youths", NPJ Schizophrenia 2015. DOI:10.1038/npjschz.2015.30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista