fem fiskembryon i en behållare Foto: Rob Felt, Georgia Tech
Forskarna undersökte ciklidembryon för att se hur nybildningen av tänder går till. Foto: Rob Felt, Georgia Tech

Akvariefiskar visar vägen till nya tänder

Forskare har studerat hur nybildningen av tänder går till hos ciklider, med förhoppningen att även människor i framtiden ska kunna nybilda tänder.

Malawiciklider är färggranna fiskar som bland annat är populära akvariefiskar. Precis som hos alla andra fiskar kan cikliderna få nya tänder livet igenom, när de tappar eller sliter ut de gamla.

Nu har en grupp brittiska och amerikanska forskare undersökt hur nybildningen av deras tänder går till genom att studera ciklidembryon, och sett att det är samma vävnad som ger upphov till antingen smaklökar eller tänder. Forskarna lyckades också manipulera vävnaden att bli antingen det ena eller det andra.

Även hos möss, som precis som människor bara får två uppsättningar tänder, konstaterar forskarna att smaklökar och tänder utgår från samma vävnad. Det här ger forskarna hopp om att man i framtiden ska kunna styra även slemhinnan i vår egen mun att bilda nya tänder.

Men det räcker inte med bara tandvävnad, man måste också få nerver och blodkärl till tänderna att fungera, påpekar forskarna.

Referens: Bloomquist et al: "Co-evolutionary patterning of teeth and taste buds", Proceedings of the National Academy of Sciences, 2015. DOI:10.1073/pnas.1514298112.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista