Stadsmiljö i Addis Abeba
1 av 2
Etiopien har mycket ambitiösa klimatmål. Foto: Leif R Jansson/TT
Porträtt Björn-Ola Linnér
2 av 2
Björn-Ola Linnér. Foto: Pelle Zettersten/SR

Klimatlöften visar klyfta mellan rika och fattiga länder

1:40 min

I morgon släpper FN en ny rapport som sammanställer ländernas olika klimatlöften. Men många länder vill ha ekonomiskt stöd för att kunna leva upp till ambitionerna.

Ländernas klimatlöften, så kallade INDC:er, handlar om vad de vill göra för att minska sina bidrag till den globala uppvärmningen. Men hur dessa klimatlöften ska finansieras, ser ut att bli den svåra nöten att knäcka. 

Etiopien vill exempelvis sänka sina utsläpp av växthusgaser med 64 procent till 2030 jämfört med vad de skulle ha varit utan några insatser. Det är väldigt ambitiöst, säger Björn-Ola Linnér, som har gått igenom de olika klimatlöftena i sin forskning för att studera de olika ländernas ambitioner. 

– Etiopien är ett paradexempel. Ett fattigt land som har långtgående ambitioner vad det gäller att introducera förnyelsebart i sin ekonomi, säger han.

Nu har 155 länder lämnat in sina bidrag och då utkristalliserar sig en klassisk konflikt mellan rika och fattiga länder.

– Det stora flertalet av låg- och medelinkomstländerna villkorar sina klimatlöften till att detta kan vi göra om vi får klimatfinansiering. Men på vilket sätt man ska finansiera klimatåtgärder i andra länder, nämner inte de rika länderna som EU och USA, i sina rapporter, fortsätter Björn- Ola Linnér.

Konflikten mellan rika och fattiga länder är inte ny. På klimatmötet i Köpenhamn 2009 beslutade de rika länderna att de skulle lägga 100 miljarder dollar varje år från 2020. Pengarna ska hjälpa de fattiga länderna att ställa om. Men Björn-Ola Linnér säger att med så många villkorade löften kommer pengarna inte räcka till.

Finns det risk att de att de ambitiösa målen, som Etiopiens, inte kommer bli verklighet för att de inte får stödet de vill ha?

–Ja det finns en risk för det, absolut. Klimatfinansieringen blir nyckelfrågan inför Paris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista