Tre glada forskare i sitt lab tittar mot kameran. Foto: Salk Institute
Forskarna vid SALK-institutet som upptäckt tarmbakteriens skyddande effekt på musklerna. Foto: Salk Institute

Tarmbakterie skyddar musklerna vid infektion

1:42 min

I vanliga fall bryts musklerna ner vid infektion och annan stress. Men inte om man har en hjälpsam stam av den vanliga bakterien Escherichia coli i sina tarmar, visar en studie på möss.

Hur kroppens egna tarmbakterier på olika sätt påverkar vår hälsa är ett växande forskningsfält. Nu kommer ytterligare en studie, som visar att en vanlig tarmbakterie kan skydda musklerna från att förtvina.

– Det är en väldigt intressant studie, som än en gång understryker att våra kära mikroorganismer är intimt inblandade i vår normala fysiologi, säger Sven Pettersson, professor i värd-mikrob-interaktioner vid Karolinska institutet.

Forskarna vid amerikanska Salk-institutet såg att några av deras labb-möss klarade sig ovanligt bra när de utsattes för akuta infektioner. I vanliga fall bryts muskelmassa ner, när kroppen utsätts för stress, som till exempel infektioner. Men något skyddade mössens muskler från att förtvina.

Skyddet visade sig komma från en stam av en vanlig tarmbakterie. När infektionen satte in förflyttade sig de här bakterierna överraskande nog till mössens fettvävnad och drog där igång produktionen av ett tillväxthormon, som behövs för att bibehålla muskelmassa.

– Jag tror att vi kommer att se flera sådana här exempel på icke sjukdomsalstrande bakterier som har positiva fysiologiska egenskaper, som är till för att bibehålla vår hälsa.

– Och de gör det inte för att de bryr sig om vår hälsa. Det är ett rent egenintresse, att bibehålla en jämvikt med reglerad kroppstemperatur, tillgång till energi och att man inte retar värdens immunsvar. Nettoeffekten av det här är att de inte behöver förbruka energi på att försvara sig, säger Sven Pettersson.

Referens: Palaferri Schieber et al: "Disease tolerance mediated by microbiome E.coli involves inflammasome and IGF-1 signaling", Science 2015. DOI:10.1126/science.aac6468.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista